DALE CAVESE - песента, която взривява Сектор Г след всеки гол

Една уникална латиноамериканска мелодия напоследък кара всички членове на нашата Северна Трибуна да избухват като за последно. Ето и нейната история:




Ще се върнем назад до вече далечната ранна есен на 2006 г.  ЦСКА на Пламен Марков се подготвя за сблъсъците срещу "Бешикташ", Сектор Г " продуцира" все по-впечатляващи представления, но не това е фокусът на нашия разказ. 

На около 2000 км от София, един италиански ултрас се завръща от почивката си в Буенос Айрес. Сред множеството си покупки, нашият герой носи и нещо, което ще промени начина на подкрепа на почти всяка публика по света - диск с песни на "Бока Хуниорс". Докато пие с приятели и разказва видяното в аржентинската столица, една мелодия се набива в техните глави. Комбинацията на водка и въпросното звучене естествено води до решението да започнат да я пеят в подкрепа на техния местен отбор...


Оригиналната мелодия на песента от 1961 година на венецуелския музикант Уго Бланко.

Пиетро Спортило е доста посредствен футболист, а върхът на неговата кариера е престоят в "Триестина" в Серия "Б". Няма блясъка и потенциала да стане голям играч, но въпреки това самият той едва ли е осъзнавал че един негов гол ще даде начало на нещо истински значимо в световната история. Като играч на ФК Кавезе записва 14 мача и един гол, но Бога ми какъв гол...

25.09.2006 г. В дъждовната съботна вечер ФК Кавезе посрещат Анкона и след като изостават с 1:2, постигат знаменит обрат -  3:2 именно с гола на Пиетро. Победното попадение отприщва творческото вдъхновение на току-що завърналият се от Аржентина ултрас и неговите приятели от трибуната на ФК Кавезе и запяват... "Дале Кавезе".


Dale Cavese в изпълнение на ултрасите на Кавезе

Скоро, след като клипът с изпълнението е качен в интернет, "Дале Кавезе" набира все по-голяма популярност и днес публики от цял свят са добавили в репертоара си изпълнението на латиноамериканската песен. От бедните фавели на Рио Де Жанейро, през заледените фиорди  на Скандинавието, та чак до Партенона в Атина, ултрасите скачат и пляскат в едно с ритъма на "Дале Кавезе".






През годините Сектор Г също наложи мелодията в своят "плейлист" и сега на всеки мач може да се види и нашето уникално изпълнение. Освен всичко останало, Северната трибуна има и създадена своя уникална песен по ритъма на Дале Кавезе.



"ЦСКА е отбора, един единствен на света, за него ще се боря и няма да го предада" 

Четейки това, навярно сте в офиса или у вас и съм сигурен, че ритъмът несъзнателно завладява сърцата ви и искате да станете и да започнете да пеете. Запазете тази искра до неделя когато Борисовата градина ще бъде огласяна от песните на Севера и ние като един ще пеем за ЦСКА.

Неделя, 20:00 ч., ст. Българска Армия.

"ЦСКА е отбора, един единствен на света..."

Коментари

Популярни публикации